Outin blogi

Tukholman kukkakauppoja, osa 1 - Norr Mälarstrands Blommor

Sunnuntai 10.12.2017 klo 16:20 - Outi Alanne

Osa perheestäni asuu Tukholmassa, joten muutama päivä ennen uuden kauppani avaamista päätin lähteä hakemaan naapurimaasta viime hetken inspiraatiota. Fokukseni oli tällä kertaa myymälöiden sisutuksissa ja esillepanoissa. Suomalaistaustainen, Ruotsissa asuva huippufloristi Heidi Mikkonen lähetti minulle ennakkoon listan omista suosikkikaupoistaan, siskoiltani sain paikan päällä kuulla heidän suosikkinsa.

Asuimme hotelli Courtyard by Marriotissa Kungsholmenilla, joten ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui Norr Mälarstrands Blommor. Kauppa sijaitsi vanhassa talossa paraatipaikalla, ja eteen oli nosteltu iso määrä myytävää tavaraa – kuten jokaikisessä vierailemassani liikkeessä.

 norrmalarstrand7.JPG

Suomessa kukkakaupat ovat usein turhan kliinisiä, ja kukat on esitelty tavanomaisissa ruukuissa, siististi pöydille aseteltuna. Ennakkokäsitykseni Tukholman kukkakaupoista oli, että ne ovat lähempänä lifestyle- ja fiilistelykauppoja, ja esillä on enemmän tavaraa kuin Suomessa. Tämä näytti pitävän paikkansa ainakin omalla listallani olevien kauppojen kohdalla, ja Norr Mälarstrands Blommorissa tämä runsaus iski vastaan jo ovella. Kauppa oli lattiasta kattoon täynnä tavaraa, oli hyllyä hyllyn päällä, pöytiä ja korokkeita. Näin esillepanot oli saatu korkeiksi, ja liikkeen sisälle oli muodostunut sokkeloisia kulkureittejä, joissa oli hauska puikkelehtia. Vaikka ruukkukasveja oli aina esille useampi samaa laatua, niitä ei ollut liikaa ja esillepanoissa oli aina myös erikoisia yksittäiskappaleita suuremmissa ruukuissa.

Huomatkaa muuten alla olevassa kuvassa yksityiskohta kylmiöstä, eli takaseinä on kaakeloitu mustaksi. Miten hauska ajatus! Kaakeleitahan on vaikka minkälaisia, joten tunnelma kukkien taustalla voisi olla mitä vaan kesäisen kevyestä raskaaseen barokkiin.

 norrmalarstrand1.JPG

Osa esillepanoista oli rajattu matoilla muusta tilasta. Tämä varmaan jakaa mielipiteitä, mutta minä tykkäsin ja aion testata itsekin - tosin vain sellaisissa paikoissa joissa vesivahinkojen vaara on pieni. En nimittäin tiedä, mitä tehdään, jos maton päälle kaatuu ämpärillinen multaista vettä? Annetaan olla, vai nostellaan kaikki tavara pois ja viedään matto pesulaan? Veikkaan ensimmäistä vaihtoehtoa:)

Yksi asia, jota monesti kaipaan suomalaisissa kukkakaupoissa, ovat ISOT esineet. Kaipaan isoja ruukkuja ja isoja kasveja, enkä halua nähdä niitä työnnettynä hämäriin nurkkiin, vaan nostettuna rohkeasti keskilattialle tai katonrajaan. Norr Mälarstrands Blommorissa oli paljon isoja katseenvangitsijoita, muun muassa monen monta isoa fiikusta, sekä hienoja isoja ruukkuja, joista nousivat kevyet asparagukset.

norrmalarstrand3.JPG

Kaikissa kukkakaupoissa joissa kävin, sisäänheittäjänä toimivat ulkokukat ja näkymä sisään oli uhrattu hyllytilan saamiseksi. Monessa paikassa näkyi leveille ikkunalaudoille nostettuja kaappeja, joissa oli monenlaista myytävää koriste-esinettä sisällä. Näin siis oli joka sentti arvokkaasta myymälätilasta otettu hyötykäyttöön. Tämä varmasti toimii hyvin, kun kauppa on vakiinnuttanut sijaintinsa ja asiakaskuntansa. Vakioasiakkaalla kun ei ole pakottavaa tarvetta kurkistella ikkunoista sisään päättääkseen, haluaako astua sisään vai ei. (Kun ujo suomalainen kukkakauppias lähtee opintoretkelle, sisään on joka tapauksessa mentävä, kun on etukäteen niin päättänyt ja listassa lukee kaupan nimi.)

norrmalarstrand4.JPG
 

Vaikka tavaraa on monenlaista ja hyllyvälit ja tasot ovat erikorkuisia, kaikelle tuntui löytyneen oikea paikkansa. Tila oli täynnä kontrasteja: kiiltävää ja mattaa, kovia metalleja, puuta, keramiikkaa ja lasia, pehmeitä kukkia, piikikkäitä kukkia, sileäpintaisia kukkia. Ihanaa!

norrmalarstrand6.JPG
 

norrmalarstrand2.JPG

Jututin liikkeen floristeja, ja minut otettiin tosi mukavasti vastaan. Kuumin kysymys oli: miten Suomessa toimitaan leikkoamarylliksen varren kanssa, pistetäänkö siihen ilmareikiä ennen kuin kukat laitetaan vettymään? Oli hupaisaa, että sain kuulla tämän saman kysymyksen kahdessa muussakin Tukholmalaiskaupassa. Viisaammat kertokaa, olisiko tästä jotakin hyötyä?

Norr Mälarstrands Blommor löytyy nimensä mukaisesti osoitteesta Norr Mälarstrand 30, ja nettisivut osoitteesta norrmalarstrandsblommor.se

 

2 kommenttia . Avainsanat: tukholma, kukkakauppa, myymäläsisustus, sisustus, trendit

Ikebana - kukkien tie

Perjantai 17.11.2017 klo 8:12 - Outi Alanne

Ikebana - kukkien tie

Sellon Sitomon jo suljettua ovensa ja Ison Omenan Sitomon vielä odottaessa avaamista, väliin jäi mukava seitsemän viikon jakso tehdä kaikkea sitä, mihin aika ei muuten riitä. Kollegani Hanna bongasi meille Kauniaisten kansanopiston ikebanakurssin, jota veti jo 38 vuotta ikebanaa harrastanut Elizabeth Asikainen.

Kuriositeettina mainittakoon, että kun sanoin eräälle asiakkaallamme mihin olemme menossa, hän kommentoi nauraen: ”mä kävin sen saman kurssin 80-luvulla! Ja sama opettaja!” Myös jotkut kurssilaiset saattoivat olla samoja, olihan osa heistä harrastanut japanilaista kukkienasettelutaidetta yli kolmekymmentä vuotta.

Moderni Sogetsu

Ikebanakoulukuntia on olemassa lukuisia. Kurssin vetäjä Elizabeeth Asikaista pidetään Suomen parhaana opettajana, ja hän opettaa ns. sogetsu-ikebanaa. Tämä on moderni, laajalle levinnyt koulukunta. Sogetsun periaatteiden mukaan ikebanaa voi tehdä missä vain, milloin vain, ja käyttäen mitä vain materiaalia.


Blog1.jpg

Kuvassa ihana ja kärsivällinen opettajamme Elizabeth Asikainen ja minä.

Kurssi alkaa tästä: oppilaille annetaan maljakko ja piikkisika eli kenzan. Piikkisika asetetaan maljakon pohjalle tarkoin määritellylle, asetelmasta ja vuodenajasta riippuvalle paikalleen ja maljakko täytetään vedellä. Sitten saadaan eteen kaavakuva, jonka avulla onkin helppoa työntää oikeille paikoilleen pääoksat, apuoksat ja vihreitä. Se on siinä! Tai sitten ei...

Kärsivällinen opettaja selittää ja näyttää, ja kun hän jättää meidät vasta-alkajat hetkeksi yksin, olemme saman tien hukassa. Miksi nämä oksat eivät pysy pystyssä? Kuka tämän piikkisikasysteemin on keksinyt? Montako astetta tämän piti olla vinossa, ja mihin suuntaan?

Blog3.jpg

Tässä Elizabethin esimerkkityö peruspystyasetelmasta matalaan maljakkoon (variation 3 upright style moribana):

Blog2.jpg


Kukkien tie on pitkä

Ikebanan estetiikka eroaa hurjan paljon länsimaisesta kukkasidonnasta. Sogetsussa tärkeintä on saada esille kolme pääoksaa eli shin (pisin oksa, symbolisesti taivas), soe (keskimmäinen oksa, symbolisesti ihminen) ja hikae (usein kukka, symbolisesti maa). Tätä opetellaan kurssilla harjoitus kerrallaan. Kun tästä sitten innostuu ja haluaa oikein vakavissaan opiskella ikebanaa, on mahdollista suorittaa sogetsu-koulukunnan opettajatutkintoja. Tällöin tehdään työkirjojen mukaan ja opettajan valvovan silmän alla perusasetelmia ja variaatioita sekä yksilöllisiä vapaa-asetelmia. Kurssit ovat lyhyitä ja hajallaan ympäri vuoden, joten monet kulkevat Elizabethin mukana ympäri pääkaupunkiseutua saadakseen tehtäviä suoritettua.

Blog4.jpg
Monet kurssin opiskelijoista olivat harrastuksessaan todella pitkällä. Keskustelussa sinkoilivat matkat japaniin, näyttelyt joihin he osallistuvat töillään, itse muotoillut ja yksilöllisesti lasitetut ikebanamaljakot. Mutta olivatko he koppavia ja ollakseen? Eivät todellakaan. Ryhmä oli aivan ihana.

Blog5.jpg
Kaikki suhtautuivat omaan tekemiseensä nöyrällä asenteella ja huumorilla, ja meidät otettiin mahtavasti vastaan. Kukkia, oksia ja työvälineitä lainattiin, kakkua tarjoiltiin ja kaikkia osallistujia kohdeltiin samanlaisella ystävällisellä kunnioituksella. Ihan super! (Ajattelin ensin tämän johtuvan siitä, että Kauniaisissa on hienompaa ja rikkaat suomenruotsalaiset osaavat käyttäytyä, mutta kävi ilmi, että meistä kukaan ei asunut tässä kaupungissa. Ehkä ikebana vetää puoleensa mukavia ihmisiä, tai sitten se jalostaa.)
Itse muotoiltuja miniatyyrimaljakoita.(kuvassa)

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.